sobota 31. října 2015

KV - VK aneb Blaho prvního loku, vernisáž výstavy

Dámy a pánové, milí hosté!“

- tak jsme (Bruno von Eisenstadt a já) přivítali přišedší na páteční vernisáži malíře Václava Kocuma, jež se pod názvem „VK – KV aneb Blaho prvního loku“ konala opět v Galerii EWEKO v Jablonci nad Nisou, a pokračovali:
Více foto Z D E
A slunce pálí jen
a slunce pálí jen
a stínu čmouhu šedivou
já táhnu za sebou ...

...známá to slova písničky od skupiny Rengers z doby její největší slávy. Jistě...řekl bych...vystihují to letošní léto, to parno, tu nekončící výheň.

Název výstavy : VK – KV aneb Blaho prvního loku - to si určitě umí každý představit, ale co ty zkratky?
Mají svůj význam, mají, v projevu ZAZNÍ, kdo dá pozor, dozví se, ...autor si to tak přál.
Umělci, malíře nevyjímaje, toť jsou duše velice citlivě reagující na vnější podněty. Tak se právě přihodilo i Václavovi za toho letošního léta a ta vedra na něj působila, že ... no:
„Do prdele, já se na to můžu vy...t, to jsou kurevský vedra, už se těším na blaho prvního loku!“ - konec citátu... ale! ...tak jednoduché to zase přece jen nebylo.

Václav Kocum na to Kurevský Vedro, jak sám říká, reaguje po svém. Tak bych to řekl:

Pálí
Slunce na obloze,
Mne sucho v krku,
Pálí
A necítím se blaze
Slaný pot mám v oku
A bažím po 
             „Blahu prvního loku“.

ANO - Protrpěl ty hrozné chvíle sucha až k „Blahu prvního loku“, blahu, které si vlastně uvědomil až tím prvním lokem samotným, a byla to svijanská třináctka, ten malvaz známý. Pak teprve přišla ta inspirace, která se vtělila do děl na první pohled abstraktních, ale my co víme, tak víme, že to jsou díla konkrétní, neb vyvolaná dějem konkrétním... a to je jako ta otázka: Myšlenka – ať abstraktní nebo konkrétní, je věcí abstraktní nebo konkrétní? A CO TEPRVE JE JEJÍ ZTVÁRNĚNÍ ...že? Troufá si snad někdo odpovědět?

Tak. Tolik o peripetiích vzniku těchto děl, této výstavy.

Díla sama jsou typickým příkladem imaginativní tvorby a VK tím navazuje na tradice české imaginativní abstrakce . Malíř zachycuje své pocity. Dnes, když si všimnete nabídek, všude probíhají různé kurzy imaginativní malby.
Důsledkem té tvorby Václavovy, kdy jakoby v horečkách ta jednotlivá díla vznikala, důsledkem toho je i to, že většina děl je bezejmenných, protože dnes již Václav pocitově není v takové fázi jako tenkrát a názvy by byly umělé a vykonstruované.

Pouze centrální obrazy... a tady pozor... ha! , myslíte že jsou abstraktní? Pomůžu vám, vemte půlitr právě načepované svijanské třináctky a přibližte si ho až k samému oku – co vidíte?
Tak, ano:
Blaho prvního loku I
Blaho prvního loku II
Ptát se teď už na to zda jde o obraz abstraktní či … ale to už vůbec nemá cenu.

Tak dále...
Jistě si již delší dobu všímáte autorovy jemné kresebné struktury. Není bez zajímavosti že jeho kumštu a jemnosti jeho ruky využívá i známá jablonecká firma DEVA– a to při pracech restaurátorských na leckterých historických památách, příkladně na zámku Červená Lhota, Sychrov, v různých pražských palácích apod.

Tak snad, na závěr abychom autorovi popřáli ještě mnoho takovýchto a podobných dílotvorných pocitů a prožitkků, a Vám, dámy a pánové, krásné zážitky z výstavy, z dnešního večera.

Dámy a pánové … Václav Kocum je Váš!

                   EVEKO pátek 30.listopadu 2015, Jablonec n.N./ Milan Brož


PS 1
Tolik záznam úvodní řeči. Večer příjemně pokračoval tak, že ... jak mi říkáme ... vznikla "tamta" nálada, přítomno bylo množství krásných dam a šarmantních pánů, takže k "Blahu prvního loku" mohly v naší Spolkové restauraci U Papouška přibýt i "Blaha loků následných"

PS2
Foto Jaroslav F.Švásta a Milan Brož

Psí příběh Jaroslav F.Švásta
Vystupoval pes Bruno von Eisenstadt








Žádné komentáře:

Okomentovat

Místo pro Váš názor